Folk der overvejer en biopejs, er oftest interesseret, fordi konceptet er tiltalende i og med, der ikke skal bruges skorsten eller lignende. Og som bekendt er det den manglende skorsten i boligen, som gør at biopejsen er blevet så populær – det er blevet muligt at få rigtige pejseflammer i sin bolig uanset, hvilken type bolig man har – skorsten eller ej.
Dog er der et aspekt af biopejse, som folk i høj grad ikke tænker over. Nemlig, hvor meget en biopejs egentligt varmer! Som udgangspunkt hedder det sig, at biopejse ikke bør eller kan erstatte din boligs centrale varmekilder såsom radiatorer, elvarme mv. Biopejse må aldrig forvekles med traditionelle brændeovne ift. opvarmningsegenskaber. En biopejs kører som bekendt på bioethanol, hvilket betyder den skal genopfyldes hver 3-5 time alt efter brændselskarrets kapacitet og flammens størrelse. Det udløser naturligvis et problem, da bioethanol er dyrt i længden, hvis pejsen eksempelvis kører døgnet rundt.
Men til sagens kerne. Varmer en biopejs der er indbygget meget?
Som sagt må en biopejs ej forveksles med pejse, der bruger skorsten, for en biopejs varmer naturligvis ikke lige så meget som en rigtig pejs. Dog skal man bestemt ikke undervurdere, hvor meget en biopejs varmer. For sjovs skyld testede Mtas.dk opvarmningseffekten af en optændt biopejs med et brændelskar på 700ml. Læs mere om testen lige her. I et værelse på 15 kvadratmeter med slukkede radiatorer og fem graders vinterkulde. Inden for 20 minutter havde pejsen faktisk varmet værelset op med 5-6 grader. Selvom det ikke anbefales at bruge pejsen som opvarmningskilde, giver det stadig en god indikation på, at en biopejs opvarmningseffekt er ganske stærk.
Det er vigtigt at have i baghovedet, at det altså er rigtige flammer, så det er klart at varmen er stærk, og det er klart den påvirker rummets temperatur. Men hvad kan du forvente af en biopejs, der har stået tændt i tre-fire timer? Bliver det uudholdeligt i rummet? Ligesom traditionelle pejse er, benyttes de primært i de koldere sæsoner (hvilke vi i øvrigt har rigeligt med i Danmark). Vinteren, tidligt forår og sent efterår passer klimamæssigt meget godt med, hvornår det giver mening at have tændt op i biopejsen – dog skal det forsvares, at man naturligvis også kan få glæde af sin biopejs en sen sommeraften med et åbent vindue for at holde rummet tempereret.
Men tilbage til spørgsmålet; har du en stuetemperatur på 21 grader og tænder op i biopejsen, vil rummets temperatur stige mellem 3-4 grader, hvis det er 15-20 kvadratmeter. Det er ikke noget særligt, men alligevel nok til at det bliver lummert, så sørg for at have termostater på radiatorerne, for de vil uden tvivl være tændt, hvis vi befinder os i eksempelvis januar. Denne temperaturændring udlignes naturligvis når biopejsen slukkes.
Nu har vi altså fastslået en biopejs varmer op, men man må ikke få den tro, at denne type pejs kan opvarme et helt sommerhus – det kan maksimalt have en bidragende effekt. Flammerne fra en biopejs er omkring 500 grader celsius, hvor en rigtig pejs’ temperatur ligger mellem 1000-1300 grader og det er altså her forskellen ligger.
Summa summarum skaber en biopejs altså god varme i rum på 15-30 kvm., men da biopejse som regel ikke er fyret op i en længere periode af gangen (mere end 10 timer) vil varmen fortage sig rimeligt hurtigt igen, når bioethanolen er fordampet med ilden. Derfor har en biopejs kun en kortvarig effekt på rummets temperatur, hvorfor man skal huske på dette alternativ til rigtige pejse, bestemt ikke kan sammenlignes,når det kommer til opvarmning.
Biopejsguide.dk anbefaler at man køber bioethanol fra Bioburn.dk. Bioburn sælger billig bioethanol til en god pris. De tager 25 kr. for en liter, og det er bioethanol i høj kvalitet som ikke lugter.